Over Trauma Therapeut / Vaktherapeut Beeldend Theo Olling

Ik ben Theo Olling, geboren in 1957 te Alkmaar als middelste zoon in een gezin met drie jongens.

Meer op Linkedin linkedin_psycholoog

Als maatschappelijk werker, vaktherapeut beeldend en hulpverlener heb ik jarenlange ervaring op gedaan in het behandelen, coachen en begeleiden van diverse doelgroepen met zeer uiteenlopende problematiek: mensen met een lichte verstandelijke beperking, volwassenen met psychiatrische problematiek en mensen met verslavingsproblematiek.

 

In mijn vrije tijd was ik altijd bezig met mijn passie: schilderen!
Ik ervaarde dat ik door het schilderen mijn gedachten en emoties beter op een rijtje kon zetten en vervolgens ook kon loslaten. Wat zou het mooi zijn als ik mijn passie voor beeldend werk met mijn ervaring als hulpverlener zou kunnen combineren. De HBO-opleiding tot vaktherapeut beeldend bood precies datgene waar ik naar op zoek was: het begeleiden van mensen via een beeldend creatief proces! Door middel van het creëren van beelden, mensen bewust maken van hun handelen en inzicht geven in hun gedrag- en leefpatroon. Door het opdoen van nieuwe ervaringen, kun je een verandering tot stand brengen die je als persoon weer in zijn kracht kan doen zetten.
In 2010 ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool Stenden in Leeuwarden als vaktherapeut beeldend. Ik heb ervaring opgedaan als behandelaar van mensen met een verslavingsproblematiek bij de Brijderstichting, waar ik een passend aanbod ontwikkeld heb om jongeren met een lichte verstandelijke beperking via  Vaktherapie Beeldend te behandelen voor hun verslaving. Inmiddels run ik al weer een aantal jaren mijn eigen praktijk Vaktherapie Beeldend.

Vaktherapie beeldend integreert psychotherapeutische technieken met het creatieve proces om geestelijke gezondheid en welzijn te verbeteren. Ik beschrijf beeldende therapie als “een behandelingsmethode dat het creatieve proces van het maken van kunst gebruikt om de fysieke, mentale en emotionele welzijn te verbeteren en te versterken van mensen van alle leeftijden.”

Theo Olling